maanantai 29. lokakuuta 2012

Journalismiin liittyviä tehtäviä


1. Selvitä, mitä tarkoittaa väite "journalismi on kauppatavaraa".

Väite perustuu siihen, että journalismia on tarkoitus tuottaa ja myydä, sillä kaikki uutiset ja muut sen tapaiset ovat myytäviä tuotteita.

 2. Miten kilpailu yleisöstä on kirjan mukaan vaikuttanut journalistisiin sisältöihin?

Se on monipuolistunut, sillä esimerkiksi uutissivustot ovat keskittyneet uutisoimaan nykyään paljon huomiota herättäviä uutisia kuin yhteiskunnallisiin asioihin liittyviä uutisia.

3. Mistä/ miten juttuaiheet tulevat toimituksiin?

Juttuaiheet lähtevät liikkeelle ideasta, joka syntyy usein toimitukseen tulevasta tiedotteesta, toimittajan havainnosta, yleisön puhelinsoitosta tai edellisen päivän pääuutisen sivujuonesta.

 4. Mitä vaiheita on toimittajan jutuntekoprosessissa?

Heidän yksi päätehtävistä on etsiä uutta tietoa ja sellaisia aiheita, joita yleisön on hyvä tietää. Sopivan aiheen löytyessä, toimittajan pitää ottaa yhteyttä johonkin tapahtumassa mukana olleeseen henkilöön ja laatia tälle kysymyksiä aiheesta. Toimittajan pitää myös huolehtia, kuinka luotettavia lähteet ovat, joista tietoa kerätään. Toimittaja tekee myös yhteistyötä kuvaajan kanssa, sillä käsitellyn uutisen teksti pitää sopia yhteen kuvan kanssa. Toimittajat eivät saa käyttää sellaisia menetelmiä hankkiessaan tietoa, jotka rikkovat lakia.

5. Mitä sananvapaus tarkoittaa toimittajan työssä? Millainen on tilanne toimittajien sanavapauden suhteen Suomessa? Entä muualla maailmassa?

Saa ilmaista, vastaanottaa ja julkaista tietoja, viestejä sekä mielipiteitä niin, ettei kukaan estä, mutta vapauteen liittyy kumminkin aina vastuu. Toimittajien pitää tuntea yksityisyydensuojaa liittyvät lait. Lait antavat myös toimittajille oikeuden perehtyä viranomaisten päätöksiin.

Työkirja s. 62

1. a) Tarkoituksena on tukea sananvapauden vastuullista käyttämistä sekä edistää ammattienvälistä viestintää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti